Guide: Vælg den rigtige brystpumpe!
Indlægget indeholder reklame i form af affiliatelinks. Jeg henviser kun til produkter, jeg kan stå inde for som fagperson med min erfaring og viden.
Vil du øge din mælkeproduktion? Så involverer dette ofte en brystpumpe. Ikke altid – men det kan virkelig være en stor hjælp. Jeg kunne godt begynde at fortælle en masse om regulering af mælkeproduktionen, men du er nok faldet over min side, fordi du ønsker at finde den rigtige brystpumpe NU – ja faktisk helst i går! Det er nemlig ofte en akut problematik, og derfor vil jeg nu på baggrund af min erfaring som jordemoder og ammevejleder gennemgå, hvad du skal være opmærksom på, for at vælge den rigtige brystpumpe for dig. Er du derimod mere interesseret i at vide mere om hvordan mælkeproduktionen fungerer og hvordan du giver den et boost, så læs med her. I denne artikel gennemgår jeg typer af brystpumper, hvem der har brug for, startende med den mest effektive mod den mindst effektive. De kan alle noget, men opfylder forskellige behov, og kan guide dig, til at vælge den rigtige brystpumpe.
Disclaimer: har du reelt for lidt mælk er en pumpe god til at behandle det, men det er symptombehandling! Find årsagen, og kan du ikke det alene, vil jeg virkelig råde dig til at konsultere en ammevejleder, da det er et problem, som altid bør have afsæt i den enkeltes problemstilling og kræver derfor en helt individuel plan.
Forskellige typer brystpumper
Elektrisk pumpe med stor motor
Men lad os komme i gang… For det første er en brystpumpe ikke bare en brystpumpe. Har du været indlagt på barselsgangen eller neonatal, har du sandsynligvis stiftet bekendtskab med den store gule basse fra Medela – nogle gange endda på stativ med hjul! Dette er en elektrisk brystpumpe med en stor motor. Der findes flere producenter af de store elektriske pumper, og fælles for dem er at de klart er de mest effektive, men også klart de dyreste. De kan ofte lejes hos Babysam, nogle apoteker og hos Falck.
Skal du have gang i din mælkeproduktion umiddelbart efter fødslen, fx grundet et for tidlig født barn, adskillelse (baby er på neonatal og du er syg på barselsgangen efter fødslen). Eller din baby kan af andre årsager slet ikke eller kun komme meget lidt på brystet en periode, så kan denne være et virkelig effektivt skub i din primære mælkeproduktion og vedligeholde den sekundært. For at læse mere om forskellen på primær lav produktion og sekundær lav produktion, se mere her. Den er dog klart mest effektiv til at fjerne større mængder mælk, når din mælk er løbet til. Hvis du bruger den de første dage efter fødslen, hvor du har råmælk, risikerer du, at de dyrebare dråber guld sidder fast i pumpedelene, og din baby ikke får det. Her kan håndudmalkning være langt mere effektivt, men også mere tidskrævende og hårdt. Den kan selvfølgelig sagtens også øge din mælkeproduktion, men er ofte unødvendig, da mindre og billigere kan gøre det samme.
Kort og godt: den er klart mest effektiv grundet motoren, men er både dyr og ofte unødvendig. Du kan til nøds leje den for en kortere periode, men dette er mest relevant ved primær lav produktion. Undlad overhovedet at overvej at købe en, da de nærmest ikke kan købes for menneskepenge og kan ikke købes i Danmark alligevel.
Elektrisk brystpumpe med lille motor (evt. inkl. batterier)
Denne er du måske stødt på den mindre elektriske brystpumpe i dine google søgninger, da vi nu rammer en prisklasse, hvor en del alligevel kan være med. I min optik får du ofte meget for pengene i sådan en pumpe. Denne slags pumpe er faktisk også temmelig effektiv, og kan sagtens øge din produktion. Den er tilmed smart, hvis den kan tages ud af stikket og køre på batterier. Så kan du have den med dig, eller få friheden til at pumpe hvor du vil i dit hjem, uden at være begrænset at ledningen. Dog skal du være opmærksom på, at nogle mærker pumper lidt svagere på batteri kontra i stik. De fås ofte med valg mellem om du vil bruge pumpen på et eller begge bryster af gangen.
Den er god til dig, som enten vil have nemt vil at pumpe (på farten endda), hvis du ønsker at din baby skal have din mælk ved siden af amningen. Men den er også effektiv nok til at kunne øge din mælkeproduktion, hvis du bruger den efter amning. Den er nem at rengøre, samle og bruge, og er effektiv nok til at du endda kan bruge den til fuld udmalkning (altså hvor baby får din mælk væk fra brystet, fx på sutteflaske). Til sidstnævnte kan du være nødsaget til at skifte nogle pumpedele ud undervejs, hvis du bruger den så meget.
De elektriske pumper i denne klasse, som jeg klart har bedst erfaring med, er Medela Swing Maxi eller Elvie Stride Double Pump. Medelas passer stort set til alle, har mange forskellige tragtstørrelser (mål inden du køber!) og er nem at skifte imellem de to forskellige faser af sug. Hvis du bruger pumpen med en bustier – eller blot en gammel sports BH du klipper to huller i – så får endda håndfri pumpning. En fordel ved Medeal Swing Maxi er også, at hvis du giver mælken på sutteflaske, så kan du lade mælken blive i udmalkningsbeholderne, da de passer på suttehovederne og mininerer derved risikoen for spildt mælk. Læs mere om paced bottle feeding, hvis du vælger at give dit barn flaske.
Fælles for både Medela Swing Maxi og Elvie Stride er at man også kan købe enkelte dele til pumpen, skulle de trænge til udskiftning (som alt andet slides de også, hvis du bruger den meget, fx pumper fuldt ud) og du kan få tragterne til brystpumperne i flere størrelser, så der er god chance for, at du kan finde en, som passer dig. Medela er tydeligvis blevet inspireret af Elvies populære design, og har derfor nu udviklet modellen Freestyle. Jeg har dog ingen erfaring med denne, og tør derfor ikke udtale mig om dens effekt eller brug, men jeg glæder mig til at opleve den! Med mit kendskab til Medela, er mine forventninger i hvert fald høje.
Hvis du vil have maksimal frihed, så kan jeg virkelig anbefale den ledningsfri, støjfri, elektriske Elvie pumpe. Den er effektiv, super smart, da motoren sidder på selve tragtdelen, så den passer ned i BHen. Den er dog også noget dyrere – og du skal have to hvis du vil dobbeltpumpe. Men jeg har haft flere klienter, som alligevel har valgt at bruge pengene, for at have frie hænder, frihed og komfort i deres barsel.
Kort og godt: en mindre elektrisk brystpumpe er et godt valg for dig, som enten vil pumpe fuldt ud, øge din mælkeproduktionen eller have friheden til at få mælken ud, så junior kan få et måltid væk fra brystet i ny og næ.
Manuel brystpumpe
Går vi et skridt ned i både teknologi og pris, så lander vi på de manuelle brystpumper. De kan være ganske fine til at pumpe et enkelt måltid ud i ny og næ. Det kan også være at lette din brystspænding såfremt junior sover en unormal lang lur (her er det altså okay at vække baby!). Den kan også bruges hvis du fx er tilbage på arbejdet og du ønsker at undgå smerterne og en eventuel spændingsbetinget brystbetændelse.
Her er vi nede i en prisklasse, hvor alle kan være med. Dog har den sine begrænsninger. Skal du bruge pumpen til at pumpe fuldt ud, når du simpelthen at få seneskedehindebetændelse i håndleddet inden ugen er omme, og der ville jeg altid anbefale en elektrisk.
Det kræver en lille smule snilde at bruge denne, og ikke alle kan finde ud af at aktivere nedløbet ved denne pumpe. Mange af modellerne har en lille ventilfunktion til at aktivere nedløb (forsøger at efterligne barnets hurtige små sug, når baby aktiverer nedløbet). Her må jeg igen fremhæve Medela – de ved hvad de laver, når det gælder pumpeudstyr! De har lavet en super fin manuel brystpumpe, nemlig Harmony Flex som jeg oplever som meget effektiv. Også denne kan du bruge de forskellige tragtstørrelser til, hvorimod mange mærker manuelle brystpumper har kun standard størrelse tragter, hvilket kan give sår og smerter. Andre mærker af manuelle brystpumper har gennem tiden ikke imponeret mig, så derfor har jeg valgt ikke at nævne dem her.
Kort og godt: En manuel brystpumpe er god til dig som vil give et måltid udenfor brystet engang imellem, eller malke ud til grøden/mosen. Den kan også bruges i starten, hvis du har brystspænding, fx når mælken løber til. Fungerer dårligt, hvis du skal malke ud flere gange dagligt i en lang periode.
Vakuum brystpumpe
Sidst findes der vakuum brystpumper. Disse er meget simple i konstruktionen, og i både brugen og rengøringen. Her har du en meget billig og nem løsning, som er eminent til kraftig brystspænding når mælken løber til. Eller hvis du blot ønsker at udnytte nedløbet fjerner mælk på det andet bryst, mens du ammer. Det er mere end en opsamler, selvom mange kalder dem mælkeopsamlere. Den danner nemlig et lille undertryk, som er med til at trække mælken ud, men den virker primært hvis du kan aktivere dit nedløb på det andet bryst.
Medela har lavet deres version af vakuumpumpen, og den ligner utrolig meget Haakaas, som også er meget populær. Lansinoh har også lavet en version, som ligner både Haakaas og Medelas meget. Den eneste vakuumpumpe, der holder sit ”ned i BH’en”-design er Elvies Curve. Effekten er i min erfaring nogenlunde den samme, så vælg den, som du synes er pænest, billigst eller har god erfaring med selv.
Kort og godt: God til at fjerne brystspænding umiddelbart når mælken er løbet til, meget ens i effekt fra mærke til mærke. Fjerner lidt mere mælk end en opsamler gør, men mindre end en elektrisk og manuel pumpe.
Vil du læse mere om udmalkning af modermælk og hvordan du øger din mælkeproduktion, så læs med her.
Ønsker du hjælp til amningen og vejledning i, hvordan du bedst øger din produktion, så kan du læse mere om hvad jeg tilbyder her.