Tidlig graviditet – første trimester

Tidlig graviditet – første trimester

Indlægget indeholder reklame i form af affiliatelinks. Jeg henviser kun til produkter jeg kan stå inde for som fagperson med min erfaring og viden.

Første trimester uge for uge: En rejse mod moderskabet

Velkommen til en af de mest betydningsfulde og transformerende oplevelser i livet – din graviditet! Over de næste ni måneder vil du opleve en bemærkelsesværdig rejse, der vil ændre dig på måder, du aldrig havde forestillet dig. I disse første uger er det en god ide at fokusere på at tage vare på dig selv. Start med at tage gravidvitaminer, spis en sund kost og undgå skadelige stoffer som alkohol og tobak.

Jeg har valgt at tage ugerne, som kvinderne normalt tæller det – og ikke som jordemødre gør. Fx er den femte uge for en jordemoder 4+0 til 4+6, altså 4 fulde uger og + det antal dage inde i femte uge man er. Dette kalder gravide normalt for femte uge, hvorfor jeg også har valgt dette.

Uge 1-2: Du er endnu ikke gravid, men første trimester starter her

Disse to uger foregår faktisk inden din ægløsning, og kaldes den follikulære fase. Her modnes ægget og sendes uge i æggestokken den dag, du har ægløsning. Du kan teste, om du har ægløsning, ved at tage en ægløsningstest som viser positiv 24-36 timer før forventet ægløsning. Det kan derfor give mening at tage flere tests, så du ved hvornår præcis din ægløsning sker, hvis du ønsker at blive gravid.

Uge 3-4: Tillykke – du er gravid!

Din graviditet starter først, når du har haft din ægløsning. I disse uger finder befrugtningen sted, hvor et æg og en sædcelle smelter sammen og skaber det første fundament for dit ufødte barn. Selvom din baby stadig er en lille samling af celler, begynder kroppen allerede at forberede sig til den utrolige opgave, der ligger forude.

Uge 5-6: Tidlige symptomer og en flad skive af celler

Første dag i femte uge (som hedder 4+1 – altså 4 fulde uger + 1 dag) kan du teste positiv på en graviditetstest. Nogle graviditetstest kan også teste allerede i uge 4. Du kan læse mere om forskellige graviditetstest og hvordan du bruger dem her.

I uge 5-6 vokser fostret til omkring 1-3 mm, og allerede her sker der tidligt anlæg til kroppens form. Fostret starter faktisk som en plade af tre cellelag (kimskiven), som folder sig, og der hvor foldningen sker, er midtlinjen af baby. Misdannelser i midtlinjen er fx læbe-, gumme- og ganespalte og rygmarvsbrok, og derfor er det ekstremt vigtigt, at du tager tilskud af folinsyre, hvis du overvejer graviditet. Dette kan nemlig forebygge disse alvorlige misdannelser. Du bør minimum få 400 mikrogram, ligesom dem, jeg har linket til.

I uge 6 ville du kunne få en tidlig scanning, og her ville man kunne bekræfte graviditeten, se blommesækken og om graviditeten sidder hvor den skal.

Du vil muligvis allerede nu begynde at mærke symptomer som ømme bryster, kvalme, opkast, øget lugtsensitivitet og træthed. Husk at tag din daglige gravidvitaminpille, så du er sikker på du og baby får hvad i har brug for.

Uge 7-8: Graviditetssymptomer og hjerteblink

Du vil nu kunne se hjerteblink på en scanning, og derfor planlægges de fleste tidlige tryghedsscanninger hertil. Der sker samtidig en masse andet – dog kan dette ikke ses på scanning. Moderkagens dannes. Dit barns ansigt, arme og ben dannes, huden er dannet og anlægget til munden kommer også. Baby er ca 5-10 mm langt nu.

De fleste nygravide er ved at segne om at træthed på dette tidspunkt, grundet hormonernes rasen i kroppen. Det er utrolig vigtigt at lytte til sin krop i dette stadig, især hvis du samtidig er ramt af kvalme og opkastninger. Dit blodtryk vil formentlig også begynde at falde heromkring – også pga graviditeshormonerne – og det kan gøre dig svimmel og ekstra træt. Nogle kan også mærke hormonerne i form af forstoppelse og luft i maven.

I denne periode skal du huske at bestille en tid ved din læge, hvor du får oprettet vandrejournalen, og henvises til fødsel – enten på hospital eller hjemme. Du vil også blive henvist til doubletest, som er en blodprøve, der er med i risikovurderingen ved nakkefoldsscanningen.

Uge 9-10: Bevægelser og lav blodprocent

Nu begynder baby at mosle rundt og slå kolbøtter inde i livmoderen! Baby har fingre og tæer, og organerne, knoglerne og blodomløbet er faktisk dannet – nu skal de bare vokse og videreudvikle sig. Baby vokser i disse uger fra 20-40 mm.

Du vil måske opleve vægtøgning på lår og baller i denne periode. Det er faktisk dine ammedepoter, der dannes nu. Hormonerne er nemlig i top nu, og kan – udover førnævnte symptomer – også give akne, øget hårvækst og humørsvingninger. Men hold ud – for det letter snart!

Grundet graviditetshormoner, der udvider dine blodkar, har dine blodkar hevet en hulens masse ekstra væske ind, for at holde dit blodtryk oppe, så du kan stå oprejst. Derfor er dit blod blevet fortyndet – ja du har faktisk fået en hel liter ekstra! Din krop skriger derfor på jern, og Sundhedsstyrelsen anbefaler dagligt jerntilskud fra uge 10. Dette kan dog give (yderligere) forstoppelse, og derfor skal du sørge for ekstra væske og fibre. Prøv evt. forskellige jernpræparater af, og find det du foretrækker.

Uge 11-12

Måske du allerede nu kan mærke en lille topmave? Din livmoder går nemlig op til toppen af dit skamben, når du rammer omkring dette tidspunkt. Fostret med fostervand og moderkage fylder hele livmoderhulen ud nu og baby er nu omkring 55 mm. Risikoen for at abortere ufrivilligt falder markant på dette tidspunkt, hvis fostret er normalt udviklet.

Omkring dette tidspunkt vil du blive tilbudt nakkefoldsscanning, hvor der testes for risiko for genetiske sygdomme, som fx Down syndrom. Det kan være en god idé at forholde sig til, hvordan i ønsker forløbet skal være, hvis scanningen ikke er normal. Heldigvis er langt de fleste fostre normalt udviklet, men det kan være noget af en voldsom oplevelse, hvis man slet ikke har forholdt sig til hvad der kan findes på scanningen, der ikke bare er en hyggescanning.

Første trimester er ovre!

Du er nu nået slutningen af dit første trimester, og foran dig venter andet trimester – det mest behagelige trimester for langt de fleste gravide!

Her letter kvalmen og trætheden, og du har måske fået ro på oven på gode scanningsresultater. Måske fortæller i familien den glædelige nyhed nu?

Begynder du allerede at have tanker om fødslen og amningen nu, så kan du her læse om min online ammeforberedelse, hvor du i ro og mag på egen tid kan forberede dig og din partner på hvad i kan forvente.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Kontakt

Udfyld kontaktformularen under “Kontakt”, og jeg svarer inden for 24 timer.

Tlf.: 27582897

Telefontider

Mandag – fredag: 9:00 – 15:00

Tager jeg ikke telefonen, læg da en besked, så ringer jeg tilbage.

Følg mig